ОБЗОР

Почти по средата на пътя между Бургас и Варна, шосе Е-87 излиза от хълмистите гори на открита равна ивица покрай морето. Това е Обзор. Независимо от удобното му местоположение и дългата, почти 6 км, пясъчна ивица, това удивително приятно място е учудващо спокойно, дори през най-активните летни месеци.

Обзор е разположен в едно от най-живописните кътчета на северното Черноморие, на брега на залив, простиращ се между нос Свети Атанас (на север) и подножието на Еминската планина (на юг) - последния залесен склон на Източна Стара планина.

Градът, който в административно отношение принадлежи към община Несебър, се намира на границата на Бургаска и Варненска област, на магистрала Е-79. Разположен е на 60 км от градовете Варна и Бургас. Въздушният транспорт в различни дестинации се осъществява през летище Бургас и Варна. Приблизително на 40 км южно от града се намира центърът на общината - старият град Несебър, а също и известният черноморски курорт Слънчев бряг. Разположен на морския бряг, Обзор предлага автентична атмосфера, характерна за малките български градове.

Многобройните архитектурни и керамични фрагменти, намерени в града, и останките от крепостни стени свидетелстват за хилядолетната му история. На мястото на днешен Обзор преселници от Месембрия (Несебър) основали морската колония Навлох. В римските пътеводители крепостта вече се споменавала с поетичното име Хелиополис (град на слънцето). В центъра на града, недалече от мястото, където сега се намира площада, през времето на римското господство бил построен красив храм на Юпитер, с който е свързано другото име на селището Темплум Йовис. По време на археологически разкопки са намерени ценни находки от този период. Римски колони и капители са изложени в лапидариума, който е поместен в малък парк наблизо до централния площад. След падането на България под турско робство селището се казвало Гьозлю (Красивото), а през XVI в. е било преименувано на Гьозекен, което означава Обзор (Красив вид).

В наши дни Обзор е атрактивен курорт и туристически център. Рядката комбинация от морски и горски въздух способства за лечение и профилактика на много заболявания както при възрастни така и при деца. В града има много хубава база за лагеруване (5 200 легла), читалище, тенис корт, футболен стадион, спортни площадки. Гостите на града могат да изберат гората или морския бряг за приятното изкарване на почивката си. Горната част на предградието с неговите минерални извори и красиви горски поляни е подходящо място за екскурзии, пикник, разходки и детски игри.

Град Обзор постоянно променя облика си. Ежегодно израстват красиви туристически комплекси, комфортни хотели, уютни почивни станции с малки ресторантчета, както и таверни, барове и кафенета. Непрекъснато модернизиращата се база, инициативността и гостоприемството на домакините са отлична предпоставка за пълноценен отдих и забавления.

Останки от древния град Хелиополис (Градът на слънцето), основан от гърците, са подредени в малкия парк в центъра на Обзор, където можете да видите колони и фрагменти от статуи от римски храм в чест на Юпитер, който преди много векове е красял това място.

След като видите как археолозите са се справили с възстановяването на руините от древността, не ви остава нищо друго, освен да се изтегнете на широкия плаж на Обзор.

This website is designed, hosted and maintained by Journey.bg